Contribution of Service Design in improving the experience of extracurricular internship: proposal for the State Judiciary of Pernambuco

Authors

  • Maria Consuelo dos Santos de Assis Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • Walquíria Castelo Branco Lins CESAR School

DOI:

https://doi.org/10.29147/datjournal.v7i3.655

Keywords:

Higher education, Internship program, Service design, On-the-job learning

Abstract

The present study sought to contribute to improving the experience of university students linked to the Internship Program, given the formative relevance present in the internship journey developed by university students, which goes beyond the limits of the acquisition of technical knowledge defined in academic curricula. This process was developed from the perspective of Design Science Research - DSR, which has two fundamental factors for the development of research: relevance - which guarantees practical solutions from the research results and rigor - which makes the research reliable in order to contribute to the knowledge base in specific areas.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Consuelo dos Santos de Assis, Universidade Federal Rural de Pernambuco

Possui graduação em Licenciatura Matemática pela Universidade Federal Rural de Pernambuco e Graduação em Direito pela Sopece e Mestrado em Design pela CESAR School. Atualmente é Gerente de Estágio do Tribunal de Justiça do Estado de Pernambu-co. Tem experiência na área de Instrutora Corporativa.

Walquíria Castelo Branco Lins, CESAR School

É consultora do CESAR, pós-doutora pela Universidade de Helsinque-Finlândia. Vem atuando em projetos de inova-ção na área de Tecnologia. Atua junto ao Mestrado Profissional em Design e Mestrado Profissional em Engenharia de Software do CESAR e também jun-to ao Programa de Pós-graduação em Educação Matemática e Tecnológica da UFPE.

References

BARDIN, Laurence. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70, 1977.

BANDURA, A., AZZI, R., POLYDORA, S. (2008). Teoria social cognitiva: conceitos básicos. Por¬to Alegre: Artmed.

FLEURY, M., FLEURY, A. (2001). Construindo o conceito de competência. Rev. adm. contemp., Curitiba, v. 5, n. spe, p. 183- 196, 2001

MORIN, EDGAR. Educação e Complexidade: os sete saberes e outros ensaios. Cortez. São Pau¬lo, 2008.

MORITZ, S. Service Design: Practical access to an evolving field. Cologne, Germany: Köln International School of Design, 2005.

OLIVEIRA, TMV. Amostragem não probabilística: adequação de situações para uso e limita¬ções de amostras por conveniência, julgamento e cotas. Rev Adm On Line 2001 jul/ago/set.

STICKDORN, HORMESS, LAWRENCE, SCHNEIDER. Isto é design de serviços na prática: como aplicar o Design de Serviços no mundo real. Porto Alegre: Bookman, 2020.

SCALZO, M. Jornalismo de Revista. São Paulo, Editora Contexto, 2005

ZABALZA, M. A. O Estágio e as Práticas em Contextos Profissionais na Formação Universitá¬ria. São Paulo: Cortez Editora, 2015.

ZABALZA BERAZA, M. A. El Practicum y las prácticas externas en la formación universitária. Revista Practicum. v.l, n.l, p. 1-13, jul./dez. 2016. Disponível em: https://revistas.uma.es/index.php/iop/article/view/8254/7643 . Acesso em: 03 jan. 2022.

Published

2022-10-24

How to Cite

dos Santos de Assis, M. C. ., & Castelo Branco Lins, W. . (2022). Contribution of Service Design in improving the experience of extracurricular internship: proposal for the State Judiciary of Pernambuco. DAT Journal, 7(3), 200–2015. https://doi.org/10.29147/datjournal.v7i3.655